News

DUURZAME REIS

duurzame reis

FATIMA EN HAAR DUURZAME MISSIE

Waar het geheel spontaan begon met het organiseren van een closet sale met haar zus Hanan, eindigde de closet sale in meer veelbelovends. Fatima heeft een missie voor ogen: bewuster en duurzamer winkelen. Ze trapte dit jaar af met haar driedelige masterclassreeks The Sustainable Challenge. Met een overvolle kledingkast en de wetenschap dat het veel duurzamer zou moeten zijn in de mode-industrie, besloot Fatima actie te ondernemen. Ze bundelde haar krachten samen met Modemuze en hielp veel andere mannen een vrouwen, onder begeleiding van professionals, een stap te zetten richting een duurzame(re) garderobe.

WAAROM DUURZAAM?

Voor Fatima staat het maken van duurzame keuzes gelijk aan het maken van bewuste keuzes. ’Ik liep al jaren met de gedachten rond om duurzamer te leven. Sinds kleins af aan ben ik al gek op mode, het liefst spendeerde ik in mijn tienertijd, al mijn vrije uurtjes in de pashokjes van Amsterdam. Naarmate ik ouder werd, merkte ik dat ik mijn geluk niet haalde uit al mijn impulsaankopen. Hoewel ik genoot van de kledingstukken, lagen mijn favoriete aankopen binnen no-time weer achter in mijn kledingkast. Dat slechte gevoel dat ik hierbij kreeg, begon aan mij te knagen. Samen met mijn zus Hanan besloot ik een closet sale te organiseren. Puur om de kledingstukken die ik niet meer gebruikte een tweede leven te geven.’

OOK JIJ KUNT HET VERSCHIL MAKEN

‘De closet sale heeft zoveel impact op mij gemaakt dat ik definitief besloot het roer om te gooien. Ik bedacht The Sustainable Challenge, een driedelige masterclassreeks waarbij ik naast de masterclasses ook mijn eigen reis, mijn true story, richting duurzamere mode deel op mijn sociale media.’ Dit is een leerzame periode voor Fatima geweest en heeft haar kijk op mode ontzettend veranderd. ‘Duurzame mode klonk in eerste instantie voor mij altijd als een ver-van-mijn-bedshow, het tegenovergestelde hiervan is waar. De eerste stap richting duurzamer winkelen is makkelijker gezet dan je zou denken: minder consumeren. Ik kijk nu echt bewust naar mijn kledingkast en vraag me bij elk kledingstuk af of ik dit item echt nodig heb. Daarnaast ruil ik regelmatig kledingstukken met mijn zus of geef ik een paar schoenen weg aan iemand anders. Ook ben ik veel selectiever wanneer ik een nieuw item aanschaf. Mijn kledingstijl is minimalistisch. Leuke kleding scoor je relatief makkelijk in deze stijl.  Ik kijk nu bijvoorbeeld liever naar de kwaliteit en het materiaal dan naar de prijs. Matt & Nat, Veja en Mellie Bianco zijn bijvoorbeeld hele mooie veganistische merken die perfect bij mijn stijl passen.’

Tekst: Raisa Huisden