News

INTERVIEW

photo credit: Jitske Scholts

KOFFIE MET TOURIA MELIANI

“Je wordt je pas echt bewust van jouw uiterlijk bij de confrontatie met verschillen”.

Daar komt ze dan aangelopen, de prachtige Touria Meliani; al ruim 11 jaar directeur van het Tolhuistuin. Ze is wat aan de vroege kant en helemaal – zoals wij zeggen – on point. Van haar prachtige geföhnde haren, rood gestifte lippen tot aan haar prachtige zwarte in Italië gekochte jas.
Want ja, als je uiterlijk zelf ook belangrijk vind, dan let je ook op kleding, kapsel en uiterlijke schoonheid bij andere mensen . Zo, de eerste indruk is gemaakt. Dat deze positief is, wordt niet alleen gekleurd door de buitenkant. Want bij de tweede en derde indruk straalt ze een bijzonder evenwichtige en natuurlijke zelfverzekerheid uit. Er volgt een organisch en mooi gesprek over haar visie op uiterlijk, de ontwikkeling van haar stijl en haar voorliefde voor unieke vintage items.

Van wie heb je het?

“ Ik heb mijn gevoel voor uiterlijk meegekregen vanuit huis; mijn moeder en mijn zussen, maar ook van de Marokkaanse cultuur . Je bewust zijn van je uiterlijk en je mooi kleden is ook niet alleen voor jezelf, maar in onze cultuur ook een vorm van respect naar de ander. Onder ons Marokkanen doet dat er echt toe. Natuurlijk kun je doorslaan in materiele hebzucht, maar in materie zit ook verbinding. Wij vrouwen onderling adviseren elkaar niet alleen maar zeggen het ook recht in je gezicht als het tijd wordt om je bovenlip weer eens te harsen. Nou ja, en mannen (en ook nog genoeg Nederlandse vrouwen) begrijpen niet dat er zoveel geld op gaat aan ons uiterlijk. Ik ga zelf bijvoorbeeld altijd 1 keer in de week naar de kapper om mijn haar te föhnen, Dat zit het een hele week goed. Elke maand naar de pedicure en elke drie weken naar de manicure is voor mij net zoiets als boodschappen doen. “Uiterlijke verzorging is niet alleen ijdelheid maar een manier om je lekker te voelen in je lijf, thuis te komen.

Touria is niet anders gewend dan dat kleding altijd een rol heeft gespeeld in haar leven en die van haar zussen en moeder. Verhalen over haar modieuze moeder in de jaren 70 die de kleding voor haar dochters zelf maakte, de mooie unieke tweedehandse items van haar zus, de erfenissen van kleden van haar overgrootouders passeren de revue.

Hoe belangrijk is dat bewustzijn van het uiterlijk in jouw werk (geweest)?

“Behalve dat ik het belangrijk vind om me goed te presenteren is het is ook de verbinding met mezelf, wie ik ben.

In de Kunst en Cultuursector zie ik eerlijk gezegd niet veel goed geklede mensen. Omdat je in de cultuursector werkt wil niet zeggen dat je niet op je uiterlijk hoeft te letten, integendeel, presentatie is heel belangrijk zeker als je internationaal aan de slag wil.

Je wordt je pas echt bewust van jouw uiterlijk bij de confrontatie van verschillen.
Onlangs gingen er 60 Nederlandse instellingen vanuit Amsterdam voor een Cultuurmissie naar Parijs. Je valt in vergelijking met de Parijzenaren dus snel op als je met je dagelijkse kloffie binnen komt lopen. Dat zie je mij niet doen. Ik denk daar altijd over na. Je wil bij de Parijzenaren niet op de verkeerde manier opvallen.

In Nederland val je gelijk op als je aandacht besteed aan je uiterlijk of het wordt al snel té gevonden. Ik let altijd op wat ik aan doe voor de gelegenheid, type afspraak maar ook publiek. Ik hou daar bewust rekening mee. Ik blijf wel mijn eigen stijl houden, maar zal in sommige contexten niet provoceren of overtreffen.

Wordt je vaak aangesproken op je uiterlijk?

“Jazeker, maar ik krijg nu vaker de opmerking; ja ik geef jou geen complimenten meer, want het zit gewoon in je; je ziet er altijd goed uit. Ik word ook wel eens gevraagd om stylingtips en ik denk dat ik ook echt een goede personal shopper zou zijn. Als je zelf veel met je lijf bezig bent, dan weet je ook goed wat bij je past. Daarnaast houd ik van kleding en heb veel uitgeprobeerd. Dat maakt dat ik ook heel snel bij anderen kan zien wat hun zou passen/flatteren. Ik heb ook weleens denigrerende opmerkingen gehad als; je bent er gekomen door je uiterlijk. Maar daar ben ik niet zo gevoelig meer voor kan ik alleen maar op zeggen; zorgen voor jezelf is helemaal niet erg hoor”.

Hoe heb je jouw stijl ontwikkeld en hoe zou je jouw stijl nu omschrijven?

“Dat was voor mij echt wel een zoektocht. Ik ben altijd wel op zoek naar mijn eigen stijl en naar unieke items die mij goed staan.
Mijn smaak is ook gegroeid; ik draag al heel lang geen H&M’tje meer. Ik ga voor kwaliteit. Dat zijn voor mij ook mooie tweedehandse items hoor. Ik kleed mij dus ook meer naar mijn leeftijd. Merken waar ik o.a. graag kom en mooie items van heb zijn o.a.: Karen Millen, Vanillia, Ted Baker, Max Mara, Reiss, Unisa, Chie Mihara, Enrico Antinori, Bannou, etc. De vraag is of het duurzaam is, daar zou ik me wat meer in moeten gaan verdiepen. Sinds kort heb ik een mooi boetiekje ontdekt: Atelier Paradis van Patricia in de Jordaan. Daar heb ik een mooie okergele jurk en Blouse gekocht waar ik helemaal verliefd op geworden ben”.

Benieuwd met wie wij de volgende keer koffie gaan drinken? Houd dan onze social media pagina’s in de gaten!

#bureauyan #pealcoaching