YAN op maat

yan-op-maat

Wij gaan dit jaar voor breed ondernemerschap.

Na tien jaar ondernemen is het volgens Fatima toch echt tijd voor een re-design van Bureau YAN. We hebben het over de toekomstplannen en nieuwe trainingsprogramma’s. What’s the next big thing, Fatima?

yan-op-maat

2019 is voorbij gevolgen! Kun je ons in een notendop vertellen hoe 2020 er voor Bureau YAN uitziet?

“We hebben in 2019 ontzettend waardevolle programma’s mogen draaien met Bureau YAN. Maar, na tien jaar ondernemerschap, was het hoogtijd dat we weer met een frisse en kritische blik naar de merkstrategie van Bureau YAN zouden kijken. Dat hebben we gedaan. Onze nieuwe trainingsprogramma’s focussen meer op het inhoudelijke proces van het ondernemerschap: handelen, methodiek, structureren en branding. Minder op ambacht en creativiteit.”

 

Vanwaar je keuze?

“De afgelopen jaren hebben we in al onze projecten de disciplines Mode en Kunst als middel ingezet om culturele en maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten. De vraag of we ons ook in zetten voor ondernemers die buiten deze disciplines vallen willen we voor 2020 maar al te graag beantwoorden.”

 

Vertel, volgens mij heb je het over een nieuw trainingsprogramma?

“Haha, ja, leuk hè? YAN op Maat is een trainingsprogramma over het ondernemerschap voor (jong)volwassenen die goed voorbereid ondernemer willen worden. Het ondernemerschap wordt vaak verheerlijkt: geen 9-tot-5 mentaliteit, werken waar je maar wil en alleen nog maar doen wat je leuk vindt. De realiteit is dat het ondernemersproces vaak chaotisch, onvoorspelbaar en verre van lineair is. Denk aan periodes van identificeren, evalueren en exploiteren. Kansen die elkaar afwisselen of zelfs tegelijkertijd voorkomen. Om ook nog even te bedenken dat je je hoofd boven water ziet te houden. Ondernemen is topsport. Mede hierdoor komt het regelmatig voor dat ondernemers ideeën laten voor wat het is of zelfs besluiten om er definitief mee te stoppen.”

 

“Een realistische blik op het ondernemerschap?

Een voortdurend proces in wording.”

 

Wat kunnen deelnemers leren van YAN Op Maat?

“Met YAN Op Maat bieden we een lidmaatschap aan waarbij we deelnemers intensief begeleiden en ondersteunen om het ondernemersproces te structureren. We leren omgaan met uitdagingen van het ondernemerschap: de KvK, belastingdienst, marktonderzoek, public speaking, et cetera. Ook de overige methoden die bijdragen aan ontwikkeling van motivatie, ervaringen en uiteindelijke competenties om ondernemend te kunnen handelen en participeren.”

 

Wat maakt YAN op Maat zo relevant?

“Ik krijg vaak te horen dat jongeren en (jong)volwassenen de behoefte hebben aan begeleiding en sturing. Een rolmodel om hun beeldvorming bij te schaven. Iemand met een positieve invloed op hun toekomstperspectief. Dit is bij velen niet in eigen kring te vinden. Met YAN Op Maat begeleiden we en bieden we dat perspectief. We bieden lidmaatschappen aan vanaf een maand, een half jaar, een jaar of een losse training. We luisteren echt naar wensen en behoeften. Op maat dus.”

 

Je vertelt dat het tijd is voor vernieuwing. Kunnen we hier ook onderdeel van zijn?

“Jazeker, het gezamenlijke doel van de community van Bureau YAN is om meer diversiteit en inclusie in te zetten binnen de creatieve, sociale en maatschappelijke sector. Wanneer je deelneemt aan een van de trainingsprogramma’s ben je ook echt onderdeel van een community nieuwe makers, ook wel gamechangers.”

 

Wat kun je verwachten van de community?

“Het is onze missie om startende ondernemers de basis ondernemerscompetenties mee te geven voor een zelfverzekerde start als ondernemer. We bieden met de community een platform waarbij je tijdens en na deelname gelijkgestemden ontmoet en mee kunt optrekken. Met de community zetten we ons in om members kennis en kunde mee te geven van beroepsprofessionals, maar ook om onderdeel uit te maken van een collectief met een gezamenlijk doel: ondernemer worden.”

YAN Op Maat start zondag 29 maart 2020. Binnenkort het programma en inschrijfformulier online.

 

Tekst: Raisa Huisden